Hoe moet ik kelderisolatie kopen?

Voor het kopen van kelder isolatie bepaalt u eerst welk materiaal u wilt gebruiken, daarna berekent u de hoeveelheid ervan en ook het materiaal dat nodig is voor het plaatsen, bijvoorbeeld een houten constructie.

Soort materiaal

Kelderisolatie bestaat voornamelijk uit impregnatie met een vochtwerend middel op steen, vochtwerende folie en platen van piepschuim. Daarnaast een afwerking naar keuze van uw muur, vloer en plafond. Denk hierbij ook aan de toegang (deur) van uw kelder die u wellicht wilt vernieuwen. Bij uw materiaal keuze houdt u ook vast rekening met uw ventilatie, zoals roosters of ramen.

Hoeveelheid materiaal

De hoeveelheid van het materiaal hang natuurlijk af van de oppervlakte, maar bestel altijd minimaal 5% meer dan u uitgerekend heeft. Er is altijd snijverlies van het materiaal en er gaan tijdens het werken ook dingen kapot. Wilt u dingen verbouwen aan de kelder, bijvoorbeeld de vorm van het plafond, houd dan daar ook rekening mee. Tevens moet u niet vergeten dat er ook ramen geplaatst kunnen worden. U kiest hier liever voor HR (hoog rendement) glas dat iets duurder is, maar wel goed tegen de grond druk van een kelder kan.

Samenstelling materiaal

Doordat de ventilatie in een kelder minder is dan in de rest van uw woning, is de samenstelling, met name de giftigheid van het materiaal, van belang. Lijm, verf en kit moeten een lage VOS (Vluchtige Organische Stoffen) waarde hebben. Dit zijn stoffen die vrijkomen bij het werken met het materiaal die schadelijk voor u kunnen zijn. Deze stoffen hebben een lange nawerktijd en blijven door de minder goede isolatie langer in een kelder hangen dan in een normale ruimte. Check of er in de materialen geen formaldehyde zit, dit is een schadelijk vrijkomend gas. In tapijt, behang en vloerbedekking zitten vaak VOS.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.