Chape

Chape is een bepaalde verhouding van zand, cement en water dat wordt gebruikt voor de fundering van uw huis, dus uw vloer. Isolerende chape is een hetzelfde mengsel, maar dan met toevoeging van isolerend materiaal. Dit is voor uw kelder ideaal. Op de chape legt u uw bovenvloer aan.

De legging

De chape wordt aangebracht als alle buizen en leidingen (elektriciteit) op hun plaats liggen op een ondergrond van beton. De chape moet zeer egaal liggen, daarom wordt eerst een laag aangebracht die alle oneffenheden opheft, dit is de uitvlakkingslaag. Op deze uitvlakkingslaag kunt u er nog voor kiezen een geluidswerende laag te leggen, maar dat is in een kelder niet nodig.

Legomstandigheden

Een chape mag alleen gelegd worden boven de 5 graden. De ruimte moet dus beschermd zijn tegen eventuele vorst, maar ook wind. Wind versnelt het drogingsproces. Chape mag niet te snel uitharden, met andere woorden, de ruimte moet ook windvrij zijn.

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn 3 opties voor het isolatiemateriaal dat in het mengsel toegevoegd wordt. Isolatie kan plaatsvinden door pur, polystyreenbolletjes en Thermogran. Pur wordt onder de chape toegepast, polystyreen en thermogran worden in de chape gemengd.

Pur

Pur is een schuim dat uitzet. Het grote voordeel van pur is dat het ook hele kleine gaten vult. De pur wordt op de ondergrond gespoten en vult zo de ruimten tussen de leidingen op. De pur laag hoort minimaal 5 cm te zijn voordat de laag chape wordt toegevoegd. Pur is brandwerend en schimmel- en vochtwerend.

Polystyreenbolletjes

Dit noemen we ook wel isomo-bolletjes. Dit materiaal is goedkoper dan pur en wordt door het cement gemend en afgewerkt met chape. Polystyreen heeft ook een hoge isolerende waarde.

Thermogran

Thermogran werkt warmte- en geluidsisolerend, schimmelwerend, waterafstotend en brandwerend. Daarbij is thermogran ongevoelig voor chemische processen.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.