Platen

Isolatieplaten worden gebruikt voor zowel de vloer van de kelder als het plafond van de kelder, ter isolatie van de bovenvloer. Voor de vloer van de kelder gebuikt u het liefst EPS platen, dezen zijn vochtwerend. Voor het plafond van uw kelder kunt u ook ander materiaal kiezen, toegespitst op het doel dat u wilt bereiken.

Voorwaarden

Voordat u platen aanbrengt moet de ruimte vochtvrij zijn. Helemaal vocht vrij wordt een kelder nooit, u zult daarom ook altijd vochtwerende maatregelen nemen, maar optimaal vochtvrij is haalbaar. Een andere voorwaarde is dat de platen aan het plafond bevestigd moeten kunnen worden. Er moet dus genoeg ruimte zijn om dit te kunnen doen. Kan een plaat niet bevestigd worden aan het plafond, dan is uw alternatief wellicht een luchtkussen dat pas opgeblazen wordt als het in de kruipruimte gebracht is.

Materialen vloer en wand

Voor de vloer en voor de wanden van uw kelder, gebruikt u bij voorkeur EPS platen nadat u de vloer en wanden heeft voorzien van een vochtwerende laag of folie. EPS is van nature een goede isolator en ongevoelig voor vocht. Omdat EPS platen wel brandgevoelig zijn, moeten deze altijd afgewerkt worden met ander, brandwerend, materiaal, bijvoorbeeld gipsplaten.

Materialen plafond

Voor het plafond is uw keuze afhankelijk van het doel. Wilt u kou uit de kelder blokkeren om naar boven te gaan of wilt u warmte in de kelder houden. Glaswol is goed voor warmte isolatie en vult bovendien ook goed op bij oneffenheden in het plafond.

Om te voorkomen dat kou naar uw bovenvloer gaat, werkt u op uw plafond met een vochtwerkende folie. Nadat u deze heeft aangebracht, dekt u deze alleen nog af met gipsplaat. Dit is vaak voldoende voor een kelder, omdat er anders te veel kou opgesloten blijft.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.