XPS isolatie

Wat zijn XPS platen? XPS platen zijn platen van piepschuim, net als EPS platen, maar met een andere structuur. Deze structuur is anders door een ander productieproces. De eigenschappen zijn hetzelfde als de EPS platen, maar net iets beter, dus goed vochtwerend en isolerend en goed bestand tegen druk, maar ook brandgevoelig.

De toepasbaarheid is ook hetzelfde, uitstekend voor de vloeren en muren van kelders. XPS platen zijn door de andere structuur wel duurder dan EPS platen. Een ander verschil is dat EPS ook aanvoelt als bolletjes en XPS als schuim.

Toepassingen

XPS platen worden niet alleen toegepast bij kelder isolatie, maar ook voor isolatie van de spouwmuur, het plafond, een bovenvloer of het dak. Daarnaast kan het ook dienen voor buitengevel isolatie, waarbij het voor de buitenste laag (bak) steen wordt geplaatst.

Eigenschappen

Omdat XPS zoveel eigenschappen heeft, kan het ook voor veel doeleinden gebruikt worden. XPS heeft een hoge warmte isolerende waarde, is makkelijk op maat te maken, 100% vochtwerend en daardoor goed bestand tegen schimmelopbouw en bacteriën. XPS gaat bijzonder lang mee, kan goed tegen hoge druk en is recyclebaar. Het nadeel is dat XPS gevoelig is voor brand, net als EPS.

Afdeklaag

Omdat XPS zo gevoelig is voor brand, dient het nooit als buitenste laag aangebracht te worden. XPS moet, net als EPS, altijd afgedekt worden met een brandwerende laag, zoals bijvoorbeeld gipsplaat, voordat u uw afdeklaag aanbrengt. Dit geldt zeker voor een kelder waar vaak maar één uitgang (vluchtroute) is.

Ook kunnen er bij de legging kieren en naden tussen de platen ontstaan en tussen de overgangen. De platen worden gelegd in een constructie die werkt (uitzet en inkrimpt), de platen bewegen daarin mee. Het is daarom verstandig eerst een vochtwerende folie onder de platen te leggen voor een optimale vochtbescherming van uw kelder.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.