Isolatiewaarde van het materiaal kiezen?

In de bouw wordt gebruik gemaakt van isolatie waarden. Deze geven de mate van isolatie aan voor het vasthouden van warmte en voor het doorlaten van warmte. Dit zijn de R-waarden en de U-waarde. Er is ook nog de K-waarde.

R-waarden

Er zijn 3 soorten R-waarden, de R, de Rd en de Rc. De R-waarde geeft de weerstand aan die warmte tegenkomt in contact met het materiaal. Bijvoorbeeld pur heeft een hoge R-waarde omdat warmte veel moet doen om door het pur heen te komen. De Rd-waarde geeft dezelfde waarde aan, maar dan aangegeven door de fabrikant. Er zit altijd een verschil tussen de Rd-waarde en de R-waarde, door bijvoorbeeld de manier van afwerken of waar het is toegepast. Zoals bij pur, tussen een schouwmuur of in een kruipruimte. De waarde verandert daardoor. De Rc-waarde is de totaalwaarde van een gebouw. Een goede R waarde moet hoog zijn.

U-waarde

U-waarde gaat over de doorlatende eigenschap van warmte van een materiaal, zoals glas. Als het materiaal weinig warmte doorlaat, is de waarde laag. Een goed U-waarde is laag.

K-waarde

K-waarde geeft de globale waarde van isolatie aan die een huis heeft. Deze waarde geeft het warmteverlies aan en is net als de U-waarde laag, immers, weinig warmteverlies.

Materiaal keuze

Bij het kiezen van uw materiaal let u dus op de waarde die aangegeven staat op de verpakking. De U-waarde wordt alleen toegepast op glas, dat is goed te onthouden. U kiest voor een zo reëel mogelijke lage waarde. Reëel omdat een HR+++ raam de laagste waarde heeft, maar niet goed werkt als de muurisolatie niet goed aangepast is. Een HR+++ raam is duurder dan de andere ramen, dat zou dus zonde zijn. Voor de overige producten kunt u altijd kiezen voor de hoogste R-waarde.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.