Koudebruggen

Wat is een koudebrug? Een ander woord voor koudebrug is warmtebrug of thermische brug. Het is een onderbreking van de isolatie van een (deel van het) huis. Dit komt voor bij een overgang waarbij de isolerende werking van het andere materiaal minder is, bijvoorbeeld van muur naar enkel glas. Een koudebrug zorgt voor veel storend warmteverlies.

Plekken

Koudebruggen vindt men vaak bij de overgang van een muur naar een vloer en de muur naar glas. Het gaat daarbij niet om het soort isolatie, maar om de isolatiewaarde. Glas kan dezelfde waarde hebben als een muur, de overgang zorgt dan niet voor een koude brug. Als een vloer niet goed geïsoleerd is en de muur wel, ontstaat daar een koudebrug. Er treedt zo versneld warmteverlies op, waardoor het warmte systeem meer en onregelmatiger moet werken om de gewenste temperatuur te houden. Daarnaast kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Nieuwbouw en bestaande bouw

Bij een nieuw te bouwen huis, wordt goed rekening gehouden met de constructie om koudebruggen te voorkomen. In draagdelen van staal, de overgang van muur naar dak en de overgang van muur naar vloer, kozijn en zonwering wordt ingesprongen op het ontstaan van koudebruggen.
Bij bestaande bouw zijn die problemen minder goed op te lossen en voor particulieren financieel niet haalbaar om in één keer uit te voeren. Met een thermische bril wordt gekeken naar het verschil in temperatuur. De ergste plekken kunnen het eerst aangepakt worden, waarbij gekozen kan worden om ruimten waar men veel verblijft voorrang te geven, zoals de woonkamer en keuken. Daarnaast is het ook goed een afweging te maken voor het oplossen van een koudebrug aan het dak. Daar warmte stijgt, gaat er veel warmte verloren aan via het dak of via de koudebrug van de overgang van de muur naar het dak.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.