Lambdawaarde

Naast de R, de U en de K waarde is er nog de lambdawaarde. De lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte er stroomt door materiaal van 1 meter dikte bij een oppervlakte van 1 m2 en een temperatuurverschil van 1 graden Kelvin. Net als bij de U-waarde en de K-waarde is het de bedoeling dat de lambdawaarde laag is. Ook staat er bij een goede lambdawaarde 90/90 op het etiket. Dit wil zeggen dat de lambdawaarde voor 90% van de constructie met een betrouwbaarheid van 90% geldt.

Materialen

Materialen met een goede lambdawaarde zijn PIR en PUR, XPS en EPS, glas- en steenwol en cellenglas. Het geleiden van warmte hangt af van de hardheid en de zwaarheid van het materiaal. Hoe harder en zwaarder, des te beter de geleiding, of, des te meer warmte het materiaal onttrekt aan de bron. Als een buitenmuur hard en zwaar zou zijn, zou er meer warmte naar buiten worden geleid. Hard materiaal heeft dus een lage isolerende waarde.

De dikte van het isolatiemateriaal is ook bepalend. Hoe dikker het materiaal, des te minder snel er warmte er doorheen komt, dus hoe groter de weerstand en daardoor de isolatie waarde.

Poreusheid

Waar harde materialen snel warmte onttrekken aan de bron, doen poreuze materialen dat niet. Zij isoleren juist warmte goed. In poreuze materialen zit veel lucht en lucht is een goede isolator. Deze regel geldt totdat er vocht bij komt. Vocht zorgt behalve voor schimmel en rot problemen, ook voor een groot verlies van warmte isolatie. Poreuze materialen mogen daarom niet toegepast worden in delen waar vochtwerking is, zoals een kelder, badkamer of keuken. Is daar wel poreus materiaal aanwezig, zoals een bakstenen muur in een kelder, dan dient die muur vochtwerend gemaakt te worden. De werking van vocht overstijgt altijd de werking van isolatie.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.