Rd-waarde

De d bij Rd-waarde staat voor Declared. Het is de droge waarde die de fabrikant van het product geeft van de warmte weerstand van een materiaal. Met de droge waarde wordt bedoeld de pure waarde. Deze waarde neemt altijd iets af na plaatsing, afhankelijk van het doel van de plaatsing, de manier waarop het geplaatst is en een eventuele koudebrug. De Rd waarde wordt bepaald door de dikte van het materiaal en het materiaal zelf. De waarde bepaalt ook de hoogte van eventuele premies. Hoe hoger de waarde, des te hoger de premie die kan worden gegeven.

Samenhang

De Rd waarde bepaalt samen met de U-waarde (meting van het doorlaten van warmte in plaats van het tegenhouden van warmte) de totale waarde van uw woning, de Rc waarde. Voor het gebruik in de kelder gelden andere soorten Rd waarden dan voor materiaal van bijvoorbeeld uw dak. In een kelder is het belangrijkste doel het tegen gaan van binnendringend vocht. Dat is dus niet hetzelfde als weerstand opbouwen tegen uitgaande warmte. De Rd-waarde is dus in uw kelder minder van toepassing. Ook voor het plafond van uw kelder geldt dat er meer wordt gelet op het niet laten doorkomen van kou naar uw warme vloer van de woonkamer. Confrontatie van kou met warmte zorgt immers voor snel warmteverlies.

Warmte isolatie

Natuurlijk wilt u het wel warm hebben in uw kelder als u deze gebruikt als leefruimte. Met het toepassen van vochtwering op uw wanden en vloer, bereikt u al veel op het tegen gaan van het binnen dringen van kou. Door de afwerking van uw wanden met een isolerend materiaal met een hoge Rd waarde, bereikt u dat warmte niet ontsnapt. De isolatielaag met een Rd waarde is de minst gebruikte isolatie laag in de opbouw van uw kelder isolatie.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.