Soorten

De soorten isolatie voor de kelder zijn allemaal gebaseerd op de bestrijding van indringend en opkruipend vocht. Daarnaast richt de isolatie zich op het indringen van kou. Dit omdat uw kelder in de grond zit, waar veel verschillende temperaturen heersen. De bovenste laag kan bijvoorbeeld bevroren zijn, maar een meter dieper is de temperatuur boven de nul. Isolering is dus gericht op binnendringing en niet op binnen houden.

Werende isolatie

Doordat het grootste doel het weren van vocht en kou is, is dat de enige soort isolatie die u in een kelder toepast. Een wandisolatie die opgewekte warmte binnenhoudt kan wel, maar is niet heel erg nodig doordat er al goed geïsoleerd is op vocht en kou. Het materiaal van kelderisolatie bestaat dan ook voornamelijk uit impregneer, vochtwerende folie en vochtwerende isolatieplaten. Over deze opbouw kunt u een warmte vasthoudende deklaag aanbrengen naar keuze.

Doel

Er is wel enig verschil aan te brengen in de warmte isolatie, dit ligt aan het doel van de kelder. Een wijnkelder heeft een constante temperatuur en luchtvochtigheid nodig. Dit vraagt om een andere isolatie dan een hobbykamer of een slaapkamer. Deze isolatie is echter zo specifiek dat we daar hier niet op ingaan. Voor zowel een leefruimte en een wijnkelder is in ieder geval goede ventilatie gewenst. Ventilatie is een belangrijk onderdeel van uw kelder.

Het vochtwerend maken

U kunt uw kelder vochtwerend maken op 2 manieren. Als de constructie en de staat van uw muren en vloer goed zijn, bouwt u 3 vochtwerende lagen op. U begint met impregneer, daarover brengt u folie aan en daar weer overheen vochtwerende isolatie platen, veelal EPS of het wat duurdere XPS. Over deze laatste laag plaatst u een brandwerende laag van bijvoorbeeld gipsplaat. U kunt nu uw ruimte afwerken zoals u dat wilt.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.