Ventilatie

Als u uw kelder gebruikt als leef- of opslagruimte is ventilatie uitermate belangrijk. Doordat de temperatuur in de kelder niet onderhevig is aan snelle en grote schommelingen en doordat de temperatuur in de kelder ’s zomers lager is dan buiten, wordt bij binnenstromende lucht vocht afgegeven aan de ruimte. Koude lucht houdt namelijk minder goed vocht vast dan warme lucht. De vrijgegeven vocht aan de lucht kan alleen ontsnappen door ventilatie. Als dit niet plaats vindt, nestelt het zich in de muren, plafond en vloer. Ideaal gezien is een luchtstroom van 10 liter per seconde nodig.

Temperatuur verschil

Als u ventileert met buitenlucht, door bijvoorbeeld een raam open te zetten, is het ideaal als de temperatuur buiten maximaal 5 graden hoger is dan die in de kelder. Dit is in de zomer niet helemaal haalbaar. Een kelder heeft ’s zomers een maximale graad van 20 als het een hele warme zomer is. Het verschil is overdag dus al snel 10 graden. De oplossing is het timen van de ventilatie. Doe dit vroeg op de dag of laat in de avond. De temperatuur verschillen zijn zo het kleinst, waardoor er weinig vocht vrijkomt uit de lucht die binnenkomt. Ventileer uw ruimte gemiddeld een kwartier.

Mechanische ventilatie

Een mechanische ventilator heeft ook een luchtvochtigheidssensor. De ventilatie slaat aan als de luchtvochtigheid in de kelder toeneemt en houdt ook rekening met de luchtvochtigheid van de buitenlucht. Als deze hoog is, zoals in de zomer, zal de ventilatie alleen in de nacht aangaan. Daarbij voorkomt de mechanische ventilatie een te hoge luchtvochtigheid door regelmatig te ventileren. Voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht, moet er door het plafond een afvoerbuis worden gemaakt die vervolgens naar buiten leidt. Het ventilatorsysteem kan wel in de kelder staan.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.