Vochtbestrijding

Vochtbestrijding in een kelder gaat u tegen door goed te ventileren. Belangrijk hierbij is erop te letten dat u dat niet doet als het buiten 5 graden warmer is dan binnen. Warme lucht houdt vocht vast, koude lucht laat vocht gaan. Bij een hoog temperatuur verschil, zal de lucht snel afkoelen, wat een versnelde afgifte van vocht tot gevolg heeft. Dat is niet de bedoeling van ventileren. Om dit te voorkomen ventileert u in de ochtend en/of in de avond. Als ventileren met een natuurlijke luchtstroom niet kan, kiest u voor mechanische ventilatie. Hiervoor heeft u afvoer naar buiten nodig, meestal door het plafond naar de dichtstbijzijnde buitenmuur of via een keldermuur die reikt tot boven de grond.

Isoleren

Een andere manier van vochtbestrijding is het isoleren van uw wanden en plafond van de kelder. Hiervoor zorgt u eerst dat alle schimmel uit de ruimte schoon gemaakt is en zorgt u dat alle vochtbronnen opgelost zijn. Denk hierbij aan lekkages in leidingen en de afvoer van regenwater. Plaats bijvoorbeeld een regenton onder uw regenpijp of verleg deze. Ook verzekert u zich ervan dat het water rondom uw huis van uw huis afloopt. Als aan deze voorwaarden is voldaan heeft het nut uw muren en vloer te isoleren met vochtwerend materiaal.

Vochtvrij houden

Het is onmogelijk uw kelder totaal vochtvrij te maken. Om dit probleem te ondervangen zet u vochtvreters neer op plekken waar geen luchtstroom is. Als u van te voren goed heeft gecontroleerd op lekkage en drainage, zal uw kelder redelijk vocht vrij blijven. Mocht er onverhoopt toch een lekkage optreden, dan zult u die zoveel mogelijk willen verhelpen vanaf de ruimte boven uw kelder. Dit neemt relatief minder werk in beslag en er is geen kans op een warmtebreuk als u een deel van uw kelder opnieuw isoleert.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.