Condensvorming

De vorming van condens in uw woning ontstaat door het temperatuur verschil tussen twee materialen die met elkaar in aanraking komen en de vochtigheid in uw ruimte. Bij een lagere temperatuur van een voorwerp (bijvoorbeeld glas, materiaal 1) dan de temperatuur van de lucht (materiaal 2) én de vochtigheid in de lucht is relatief hoog, slaat het vocht uit de lucht neer op het koude materiaal.

Materialen met een lage temperatuur

Materialen die gevoelig zijn voor temperatuur verandering zijn uw vloer en uw buitenmuur of ramen. Doordat deze oppervlakten groot zijn, vindt afkoeling ervan snel plaats. Als de warmte in uw ruimte niet gelijkmatig of goed bij die oppervlakte kan komen, koelt deze af. Op dat afgekoelde stuk kan dan condensvorming optreden, omdat er toch nog warme lucht aanvoer is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door gordijnen of een bank de aanvoer van de warme lucht niet gelijkmatig aankomt, hij wordt onderbroken door die gordijnen of bank. De ruimte daarachter koelt dan af. Op dat afgekoelde stuk ontstaat condens.

Energierekening

Omdat vochtige lucht er langer over doet om op te warmen dan droge lucht, zult u meer moeten stoken om uw ruimte warm te krijgen en warm te houden. Daarbij kunnen en schimmels en vererging van huismijt ontstaan. U kunt last krijgen van uw luchtwegen en allergieën ontwikkelen. Controleer regelmatig op zwarte plekjes op uw muur in hoeken en achter kasten en banken. Verwijder deze direct en verander de inrichting zodat er een betere luchtcirculatie plaats kan vinden.

Voorkomen

Sommige materiaalsoorten zijn gevoeliger voor vochtopname, zoals stuc- en metselwerk. Deze kunt u vochtwerend maken. Zet meubels en kasten 5 cm van de wand zodat er goede luchtcirculatie is. Probeer uw luchtvochtigheid laag te houden door goed te ventileren en tijdens koken en douchten uw raam open te zetten.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.