Voordelen

Het isoleren van uw kelder of kruipruimte heeft veel voordelen, ook als u uw kelder alleen voor opslag gebruikt. Veel vocht in huis komt binnen via bodemvocht. Aangezien een kelder of kruipruimte onder de grond liggen, geldt dit niet alleen voor de vloer, maar ook voor de muren. Vochttoevoer komt niet alleen van bodemvocht, maar ook door slechte drainage van bijvoorbeeld uw tuin of regenwater.

Gevolgen

De gevolgen van optrekkend vocht zijn niet alleen ernstig voor uw gezondheid, maar ook voor de constructie van uw huis. Er kan rot optreden dat uw hout aantast en vocht gaat zich nestelen in poreus materiaal. Het stucwerk van uw woonkamer is bijvoorbeeld ook poreus materiaal. Met het isoleren van uw kelder, pakt u een groot deel van vochtproblemen aan en bespaart u bovendien op uw maandelijkse lasten doordat uw energierekening omlaag gaat.

De binnen- of buitenkant

U kunt uw kelder aan de buitenkant isoleren of aan de binnenkant. Isolatie vanaf de buitenkant wordt perimeter isolatie genoemd. Als u geen graafwerkzaamheden gepland heeft, is dit omslachtig. U bereikt hetzelfde met isolatie vanuit de binnenkant. Het enige nadeel daarvan is dat er, door het gebruik van isolatieplaten, ietwat ruimteverlies optreedt. Dit is echter minimaal.

Door het isoleren van uw kelder of kruipruimte, voorkomt u afvoer van warme lucht via uw bovenvloer naar uw kelder. Als uw bovenvloer niet geïsoleerd is, heeft u dit zo voor een deel ondervangen. Indien uw vloer wel geïsoleerd is, is de extra isolatie die de kelder oplevert een bijkomend voordeel. Het isoleren van uw kelder gaat vooral om het buiten dringen van vocht en kou, niet om het binnenhouden van warmte. Echter, doordat er minder kou binnenkomt, wordt er ook minder kou doorgevoerd naar de bovenliggende verdiepingen. Dit is een indirecte vorm van warmte isolatie.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.