Werking

Waar voor de hele woning isolatie wordt toegepast op het behoud van warmte, wordt in de kelder isolatie toegepast op het voorkomen van binnen dringen van vocht en kou. Het is dus een andere manier van isoleren en u gebruikt hiervoor dan ook ander materiaal (vochtwerend materiaal).

Vochtwering

Het materiaal dat u gebruikt voor uw kelder heeft niet als eigenschap de isolatie van warmte. Glaswol is dus iets dat in een kelder niet gebruikt wordt. U kiest voor een materiaal dat de eigenschap heeft bijzonder goed bestand te zijn tegen vocht en tegen hoge druk. Voor zowel uw vloer als uw wanden is dit EPS of XPS. Beiden hebben dezelfde eigenschappen waarbij de eigenschappen in XPS iets sterker zijn. Het materiaal is dan ook iets duurder. EPS of XPS platen gebruikt u voor zowel de wanden als de vloer in combinatie met een vochtwerende impregneermiddel en daar overheen een vochtwerende folie. De werking van al deze materialen is dus gericht op het voorkomen van het binnen dringen van vocht en kou in uw kelder en daardoor woning.

Samenwerking

Het isoleren alleen is niet genoeg voor het vrijmaken en vooral vrij houden van uw kelder van vocht. Er moet ook geventileerd worden, minimaal één keer per dag. Als u geen raam in uw kelder heeft of geen zin heeft hier aandacht aan te besteden, dan installeert u mechanische ventilatie. Mechanische ventilatie heeft een hydrometer waardoor de beste moment voor ventilatie uitgezocht worden. In de zomer is dit vooral wanneer de luchtvochtigheid het laagst is. Dan gaat het systeem aan, uit of harder/zachter werken.

Voordeel

Het isoleren van uw kelder geeft een algehele positieve werking op het leefklimaat van uw woning, doordat de verspreiding van vocht en dus schimmels voor een groot deel voorkomen wordt. Ook uw stookkosten zullen dalen.

Wat kost kelderisolatie?

Vraag gratis meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen.